Tuesday, May 19, 2015

Dan kada je 'Catch & Release' bio na čekanju

Paul Arden vratio se na naš međimurski kanal s višemjesečne turneje po Maleziji u društvu svoje simpatične prijateljice Ashly. Prethodno su planinarili i ribolovili po divljim jezerima Škotske. Na nekima od tih jezera nisam ulovio ni jednu pastrvu, no ona nigdje ostala bez ulova, ustvrdio je Paul

 

Iako se nalovio velikih riba po svijetu, da i mala ponekad pružiti veliko veselje, slažu se Britanac Paul i Ashly iz Malezije


Prilično neobično društvo imali smo ove nedjelje na kanalu Sveta Marija u Međimurju. Sresti Engleza na hrvatskim vodama nije baš uobičajena pojava, no upoznati ženskog ribiča mušicom i to iz daleke Malezije doista je rijetkost. Paulova prijateljica Ashly relativno je nova u fly fishingu, no način ribolova neuobičajen u njenoj zemlji definitivno joj se dopao. Paul je tamo održao više mušičarskih seminara zajedno s još nekolicinom instruktora iz svijeta. Jednoj od njegovih učenica stvar je očigledno postala toliko zabavna da je nakon Malezije produžila s njim prvo u Škotsku, a nakon toga preko Mađarske stigla i do Hrvatske. Doista zanimljiva priča. Paul je navikao na prirodu pa mu je prilagodba iz malezijske tropske klime na hladna škotska brda bila bezbolna. No, sudeći po tome što se Ashly smrzavala čak i u Hrvatskoj čim bi malo zapirio vjetrić, možemo samo zamišljati kako se osjećala u brdima na kiši, vjetru i 10 stupnjeva. Cura je stvarno luda za ribičijom, nema što. I bolje lovi od pola naših tutleka.


Poduka iz zahtijevne tehnike lova nimfom na međimurskom kanalu bila je kratka i jezgrovita, a rezultati ubrzo vidljivi

Nakon par minuta zabacivanja prva se pastrvica zakoprcala na štapu, te je elegantno i bezbolno puštena natrag u vode kanala

Budući da je u Maleziji puštanje riba prilično neobična pojava činilo nam se malo neprikladno odvesti goste na ćevape, picu ili nešto slično. Prisjetio sam se stoga jednog neobičnog načina pripreme koji me je prije dobrih 35 godina naučio pokojni Boris Šplajt, jedan od najboljih ribiča i najugodnijih ljudi općenito koje sam u ribičkoj branši upoznao. U to smo doba po nekoliko dana  kampirali u totalnoj divljini Gorskog Kotara, bez ikakvog bliskog dodira s civilizacijom. Ulovljena riba bila nam je ponekad nužna hrana, a ne samo zabava. Dakle, prema Šplajtovom patentu, za ovaj način pripreme pastrve se umjesto metalnog roštilja koriste najobičnije vrbove ili ljeskove grančice. Njih ne treba tegliti u ruksaku ili prtljažniku automobila, a ni prati nakon jela. Besplatno rastu svugdje uz vodu. Velika prednost je i što se na grančice prilikom pečenja riba nikad ne lijepi. Ako je vatra dobra, grančice sasvim sigurno neće izgoriti, iako ne škodi imati jednu dvije u rezervi.

Jedine potrebne sirovine za pripremu su ulje i sol. Netom ulovljene ribe se očiste, nekoliko puta zarežu po bokovima, dobro nasole pa stave na žar i pripremljene grančice. Tajna ove recepture zbog koje ribe ispadnu neobično mekane, mirisne i sočne je stalno polijevanje uljem i vrlo fina regulacija žara koji ne smije biti prevruć. Priprema traje manje od pola sata. Ribe ne treba puno okretati. Jedamput, dvaput, samo zbog zalijevanja uljem. Mi smo se poslužili maslinjakom, no i bilo koje drugo jestivo ulje služi svrsi. Suho granje koje pokupimo uz vodu puno je bolje od ugljena za roštilj. Ako se čitava procedura izvede kako spada definitivno najbolja riba koja se može pojesti, ustvrdili su mnogi. Nema veze s onim što ispadne doma u tavi ili pećnici. Prilog nije nužan. Ako uvijeti dopuštaju, malo kruha, kakve sezonske salate i boca bijelog vina neće biti na odmet.


Kako je Miss Sexyloops poželjela pojesti ribu nije nam preostalo drugo nego ispeći tri pastrve na vodi (Snimio I. PAVIŠIĆ)

Umjesto metalnog roštilja poslužili smo se vrbovim grančicama i suhim granama iz šumarka uz vodu (Snimio: I. PAVIŠIĆ)

Trojica ulovi & pusti ribiča teška su srca zalijevali tri manje pastrve djevičanskim maslinovim uljem, kako bi udovoljili dami

Obzirom da su moje kulinarske vještine po pitanju pripreme ribe malo zahrđale, bio sam zabrinut hoće li sve ispasti po redu i propisu, kao u doba moje mladosti. No, mislim da se pokojni učitelj Šplajt u vječnim ribolovištima ne bi posramio rezultata. Paul, Ashly i Ivica bili su super zadovoljni, a i meni je, moram priznati, ova avanturistička roštiljada baš lijepo legla. Ne samo zbog uspomene na stara dobra vremena. Nakon toga nastavili smo normalnim ribolovom i puštanjem svih ulovljenih ribica. Premda Ashly više baš i nije išla karta. Eto vidiš, to je zato što sad znaju da ćeš ih ispeći i pojesti. Zato mi ribe inače puštamo, dodao sam u šali. Sve u svemu baš zanimljiv i neobičan dan. Pronijeli smo dobar glas o Hrvatskoj sve do Azije. I u Škotskoj smo nedavno imali kvalitetnog predstavnika, no o tome nekom drugom prigodom. (alp)


Nakon ručka pojedinci su se prepustili meditiranju na livadi dok su ostali ozbiljno nastavili s ribolovom kalifornijske pastrve

Neobičan ribolovni prizor na kanalu mnoge bi špinere sasvim sigurno potakao na ozbiljno razmišljanje o promjeni navika