Thursday, March 8, 2018

Kasetne role štede novac, prostor i vrijeme

Dobar ribič koji poznaje mušičarske strune različitih bacačkih i ribolovnih osobina te ih na vodi pametno koristi potrošit će neusporedivo manje novca na rezervne špule, a istovremeno znatno smanjiti prostor za prtljagu. Što je najvažnije, brzom izmjenom špula može se prilagoditi svakoj ribolovnoj situaciji

 

Jedan od nedostataka Large Arbor koncepta rola je njihov relativno mali kapacitet strune u odnosu na promjer role

Kasetne role za ribolov umjetnom mušicom ili Cassette Fly Reels, kako se zovu na engleskom jeziku, posljednjih godina sve su popularnije u dijelu ribičkog svijeta. Preciznije, kako je to iz prve ruke objasnio jedan poznanik detaljno upućen u statistiku prodaje ribičkog pribora, u Velikoj Britaniji su najprodavanije, dok u Italiji, primjerice, a i još nekim zemljama, malo koga zanimaju. Hrvatska definitivno spada u ovu drugu skupinu. Iako se role ovog tipa tu i tamo mogu naći na našim vodama, naši dečki ih obično kupe slučajno, zbog niže cijene ili estetike. O čemu je konkretno riječ, zašto su ove role nekim ribičima u svijetu toliko zanimljive, a drugima nisu, koje su njihove realne praktične prednosti i mane? Ima li ih smisla kupiti?

Iako se plastični umeci na špuli vrlo jednostavno zamjenjuju, role ovog tipa su relativno fine i osjetljive konstrukcije

Riječ je o varijanti tzv. Large Arbor rola koje su izrađene većinom od aluminija, ali s plastičnim umetkom (kasetom) u špuli koji se vrlo lako može izvaditi i zamijeniti. Kakva je u tome korist? Plastika, naime, u svijetu ribičkih rola označava lošiju kvalitetu, lošiju funkcionalnost i trajnost, uz razumljivo manju cijenu. Ekonomik varijanta, kako bi se to populazno nazvalo, a djelomično vrijedi i za kasetne mušičarske role. One doista jesu jeftinije i cijena im se kreće u rasponu od 60 do 300 eura. Uzmemo li u obzir da se prosječna cijena renomiranih mušičarskih rola kreće u rasponu od kakvih 200 do 400 eura, dok one skupe stoje od 500 eura na više, kazetene role su već u startu značajno jeftinije.

No, to ne znači da se jeftino više isplati. Ribič koji često ide na vodu i to čini godinama, prije ili kasnije kupit će razumno skuplju rolu koja traje čitav život. Takvih je na tržištu dosta. Recimo, autor ovih redaka je prije više od 40 godina kupio dvije Hardy Lightweight role koje su u međuvremenu izvukle tone riba i uz najminimalnije održavanje jednako dobro rade i dan danas. Neke takve role služile su i za dvije pa i tri generacije ribiča. Dakle, od oca na sina, od sina na unuka. I ništa im ne fali. Međutim, ono što se drastično promijenilo u posljednjih pedesetak godina su mušičarske strune. Izbor mušičarske strune neusporedivo više utječe na uspješnost i komociju u ribolovu od štapa i role. Danas više nema loših štapova. Onaj za 50 eura bolji je od najboljeg prije 50 godina. 


Plastični umeci za kasetnu rolu, osim što su neusporedivo jeftiniji od normalnih špula, zauzimaju manje mjesta u prtljazi

Tu možemo povući paralelu s ribolovom varalicom i plovkom. Ljudi imaju jedan plovak ili tri metalne žlice u džepu. Love li oni ribu? Naravno, i to ponekad vrlo uspješno. Međutim, želimo li doista dobro loviti ribu u različitim prilikama na vodi trebat će nam ipak nešto više plovaka i(ili) varalica. Ista je stvar s mušičarskim strunama. One danas imaju čitav niz različitih specijaliziranih namjena. Tko poznaje strune i zna koristiti njihove prednosti u prilikama za koje su napravljene lovi više riba. Čak i najbolji bacači i ribički tehničari to znaju i priznaju. Recimo, samo kao najbanalniji primjer, struna koja je odlična za ribolov laganom suhom muhom može biti potpuno neupotrebljiva za lov teškim strimerom. Ili, plivajuća struna neće biti od nikakve koristi ako su ribe dalje i na pet metra dubine. Bezbroj je sličnih primjera gdje određena struna u pravim rukama čini razliku.


Dvije kasetne role i sedam špula s različitim strunama pokrivaju sve, od dubinskog lova strimerom do male suhe muhe

Dakle, promjena mušičarskih struna ovisno o prilikam u ribolovu jednako je značajna kao promjena varalica u varaličarskom načinu ribolova. Onog časa kada se ribiču po tom pitanju konačno „upali lampica“, a pogotovo nakon što nauči razlikovati i pravilno koristiti strune različitih težina, profila i svojstava, prva misao su dodatne špule za rolu. Poželimo li nabaviti dodatne špulu za onu našu staru "najbolju rolu" postaje nam jasan smisao kasetnih rola. Naime, cijene špula za role standardnog tipa obično se kreću u rasponu od 30-50 posto cijene same role. Kod kasetnih cijena dodatnih plastičnih kaseta je samo 10-15 eura s tim što već kod same kupnje dobijemo dvije do tri rezervne. Tko koristi više struna u ribolovu, a nema u vrtu zlatni rudnik (ili se ne bavi politikom), ne treba previše razmišljati. Osim uštede u novcu, tu je i ušteda u prljazi i vremenu.

Nažalost, kasetne role nisu savršene. Dijelom zbog plastike, dijelom zbog toga što sami proizvođači ne žele da one budu doista savršene. Jer tko bi tada kupovao one špule za stotinjak i više eurića? Riječ je o rolama relativno krhke konstrukcije i otvorenog kučišta koje definitivno neće trpiti grubost, nemarno valjanje po vodi, šljunku i pjesku, lupanja po kamenju ili neredovito održavanje. Isto tako to nisu role u koje bi smo se mirne duše pouzdali u ribolovu na vrlo krupne i borbene ribe tipa tuna, tarpon, veliki losos i slične. No, za lov pastrva, lipljana, klenova, bolena, pa i štuka kakve se kod nas love su i više nego dobre. Kvaliteta i osobine role, naravno, djelomično variraju od proizvođača. Neupitno najbolje i nagrađivane kasetne role danas proizvodi britanska tvrtka Hardy. No, ni Greys, Snowbee ili Airflo, koji su znatno jefitiniji, nisu bitno lošiji. (alp)

Iako je ribama potpuno svejedno kakvom rolom su ulovljene, ne škodi kada (i) taj komad pribora pametno biramo