Thursday, March 22, 2018

Squirmy Wormy: Silikonske gliste s crne liste

Postoji nekoliko mušičarskih mamaca koji su iz raznoraznih razloga prilično omiljeni kod nekih ribiča dok ih mnogi drugi smatraju krajnje nesportskima na visinskim vodama. Uz svima poznato Jajčeko (Egg Fly Pattern), teške Jiggove i Booby stil muhe s plivajućim očima, noviji dodatak toj listi su silikonske gliste



Savitljiva mekana gumica daje ovom mamcu zanimljivu akciju, vrlo sličnu ponašanju nesretne gliste koja se utapa u vodi

Sam pomen gliste, odnosno gujavice kako se to pravilno kaže, kod većine naših ribiča umjetnom muhom ne izaziva osobito lijepe i prijateljske osjećaje. Prvenstveno zbog toga što je glista omiljen prirodni mamac krivolovaca na visinskim vodama. Živim glistama opustošeni su mnogi pastrvski potoci i rijeke u Hrvatskoj. Kakva je pak situacija s umjetnim glistama? Umjetni mamci, odnosno umjetne muhe u širem značenju, koji oponašaju gliste odavno su poznati. Međutim, bez mirisa i okusa prave gliste, oni nikad nisu bili ni osobito uspješni, a ni osobito popularni. Situacija se malo promjenila posljednjih godina. Naime, ribiči preko bare počeli su izrađivati gliste od mekanog silikona u raznim bojama prilagođene mušičarskoj tehnici zabacivanja. Prototip takve muhe je Squirmy Wormy iako postoje i druge "muhe" slična izgleda. Osobitost ovog materijala je da u vodi ima akciju nalik pravoj glisti u fazi utapanja. Leluja, uvrće se i vijuga. Upravo ta akcija, u kombinaciji s realističnim izgledom, čini ove mamce zanimljive ribama. Dodatna prednost je što se vrlo jednostavno izrađuju te ih lakoćom može sastaviti totalni vezački početnik.

No, lovi li to glistoliko čudo doista posebno? Neki ljudi tvrde da da. I u rijekama i u jezerima. Neki drugi ljudi, a u njih se ubraja i autor ove pričice, misle da ne. Odnosno, nije da se silikonskom glistom baš ništa ne ulovi, ali ona doista nije nešto što bi ugrozilo opstanak riba. Što se toga tiče nek njome lovi tko hoće. Dobra kolekcija nimfi, suhih muha i strimera, ako je u pravim rukama, bolja je od svih glisti. I gumenih i prirodnih. Međutim, zajedno s lošim glasom koji glista općenito ima u mušičarskoj branši, činjenica da je ovaj mamac izrađen od industrijski oblikovanog silikona te se u suštini ne razlikuje od mamaca za lov varaličarskim priborom, doveli su ga na "crnu listu". To su prezreni mamci koje educirani ribiči mušicom izbjegavaju. Vrlo slično kao tzv. Jajčeko (engl. Egg Fly) koje je izvorno oponašalo ikru lososa, no u našim krajevima je češće zamjena za kruh. Neuki primitivci, naime, ponekad prihranjuju pastrve kruhom i onda love takvim vunenim kuglicama. Kako to iritira normalne ljude, Jajčeko je zabranjeno na mnogim visinskim vodama u svijetu, a i kod nas. Odnosno i silikonska glista i vuneno "jajašce" su prihvatljiv mamac za druge vrste riba, ali ne i za pastrve na mušičarskim vodama.


Ne računajući UV-ljepilo i lampu, materijal potreban za izradu ovih mamaca je vrlo jeftin i lako se naruči poštom

Etiku na stranu, praktičan problemčić s kojim ćemo se susresti kada na tradicionalan način pokušamo vezati gumicu na udicu je urezivanje. Naime, gumica je toliko mekana da ju tanji konac reže "ko putar", ako samo malo jače pritegnemo. U suprotnom gumica se zajedno s kuglicama okreće oko udice i sve skupa klizi gore-dolje. Naravno, to ne želimo. Voljeli bi smo da nam sve čvrsto stoji. I na udici i drugdje gdje treba. Pokušamo li pak labavije motan konac učvrstiti trenutnim ljepilom, otkrit ćemo da ono otapa gumicu. Slično se ponaša i većina običnih lakova, no - značajno je naglasiti - ne i oni koji stežu pod UV-lampicom. Ako do sada niste koritili takav lak, a voljeli bi ste u kolekciji imati kojeg Squirmyja, ta je investicija nažalost neizbježna. Cijena samih gumica je zanemariva, no UV-lak i lampica može predstavljati nešto ozbiljniji trošak. Što se postupka izrade tiče, pretražujući pojam Squirmy Wormy na Internetu možemo naći niz dobrih filmića, koji ga detaljno prikazuju. Izaberite onaj koji vam se najviše sviđa. A možete pokušati i ovako:

Uz gumice, koje je lako naručiti poštom u bojama koje nam se čine zanimljive, potrebne su zakrivljene shrimp udice broj 10 ili 12, UV-lak i svjetiljka, dvije kuglice tungstena promjera 3-3,5 milimetra i malo osnovnog konca. Provučemo omču od tanjeg najlona kroz kuglicu tungstena, obuhvatimo njome gumicu i oprezno ju provučemo kroz tungsten. Isto napravimo i s drugom kuglicom. Dobra ukupna dužina gumice je cca 5-6 centimetara. Tungsten u ovom slučaju nema samo funkciju otežanja već veže gumicu na udicu. Udicu tada jednostavno provučemo kroz obije kuglice pazeći da ne oštetimo gumicu. Kako tungsten i gumica ne bi nekontrolirano klizili na vratu udice namotamo malo konca ispred i iza kuglica. Pritom koncem ne obuhvaćamo gumicu! Te dvije kvržice od konca, koje služe kao graničnik, lagano zalijemo UV-lakom i fiksiramo lampicom. Gotovo! Gumena glista je spremna za akciju. Cijeli postupak izrade traje manje od pet minuta. Nažalost ova "muha" nema predugi rok trajanja. Mekana gumica se vremenom ošteti i pukne obično pri zabacivanju. Za ozbiljan ribolov poželjno je odmah napraviti više komada. Ne škodi i igranje sa bojama.


Iako možda nije najelegantniji mamac za lov pastrva Squirmy Wormy će sigurno korisno poslužiti u nekim drugim prilikama

Ovakvom pokretnom silikonskom glisticom obično se lovi tzv. dead drift tehnikom, identično kao nimfama, sa ili bez indikatora trzaja. Bacamo uzvodno i gumicu jednostavno pustimo nošenu strujom nizvodno, na način kako se ponašaju i prave gliste koje nesretno završe u vodi. Kada struna ili indikator stanu - kontra. Vodom nošenu glistu povremeno možemo i malo cimnuti kako bi se gumica pokrenula. Rezultati ovakvog ribolova sigurno neće biti senzacionalni, kao što nam neki filmići sugeriraju, no ulovi se ponešto. Od pastrva i lipljana do raznih drugih riba nizinskih voda. Ono što još jednom treba naglasiti je da na ribolov ovim i sličnim mamcima mnogi tradicionalno odgojeni mušičari ne gledaju baš lijepo. Nemojte se iznenaditi ako vam neki stranac pristupi na vodi i na uljudan način pokuša objasniti kako gumenim glistama i jajčekom love samo zadnji neuki tutleki. Na nekim mušičarskim vodama takve silikonske "muhe" i službeno nisu dozvoljene. Dakle, poželjno je raspitati se prije ribolova kako bi izbjegli moguće neugodnosti. Najbolje je pak ako gumene gliste koristimo samo po nizinskim vodama, gdje sigurno neće iritirati nikog - osim riba. (alp)