Friday, July 8, 2016

Gacka: Dok Simuliumi izlaze mnogi ribiči pate

Ove sičušne mušice iz reda Diptera, koje masovno izlaze iz vode u vruće ljetnje dane, vrlo je teško pravilno oponašati. Ne toliko zbog izgleda koliko zbog njihovog nezgodnog ponašanja. Velike pastrve crvenih pjega ih obožavaju, u pravilu potpuno ignorirajući sve one muhe na koje smo ih početkom sezone uspješno lovili

 

Iako se pastrve sada savršeno dobro vide, možemo birati "koju ćemo", svaki ulov postaje pažnje vrijedan ribički uspjeh

Prekrasan ljetnji dan na Gackoj! Mala voda, sunce, bez daška vjetra... To je to što svaki ribič nimfom sanja. Pastrve se sada savršeno vide među lelujavom crvenom i zelenom vodenom travom, baš kao u velikom prekrasno uređenom akvariju. Možemo birati one najveće crvenih pjega, čini se savršeno voditi nimfu i - što je najvažnije - prepoznati svaki ugriz. Pastrva krene lijevo ili deseno, pa bijela usta... Divota, ne možeš promašiti ribu, reklo bi se na prvi pogled. No, ribička realnost je drugačija. Oni koji imaju malo više iskustva na Gacki u srpnju i kolovozu znaju da situacija sada ni izdaleka nije tako idilična. Naime, ljeto je na ovoj rijeci vrijeme kada pastrve umjesto rakušaca, voden babura, sočnih tulara i Baetis nimfi, koje relativno lako oponašamo u ribolovu, uzimaju minijaturne Simuliume. O čemu je riječ i što je pravi uzrok ovih ribičkih problema? 

Braničevke ili mušice svrbljivice (Simuliidae) jedna su od brojnih porodica kukaca iz reda Dvokrilaca (Diptera). U taj isti red spadaju komarci, kućne muhe, trzalci i brojne druge muhe i mušice koje često surećemo, kako u ribolovu tako i svakodnevnom životu. Osobitost kukaca iz ovog reda je holometabolan razvoj ili potpuna preobrazba: jaje - ličinka (larva) - kukuljica (pupa) - spolno zeli oblik (imago). Ličinke Simuliuma, koje za ribičke potrebe možemo opisati kao maslinaste poluprozirne crviće s crnom glavicom, dužine do 10 milimetara, koji žive na vodenom bilju. Dostupne su ribama kada ih voda odnese sa podloge na kojoj žive, no u probavilu pastrva u Gackoj nisu osobito česte. Možemo ih oponašati u ribolovu no, rezultati će obično biti skromni. Ličinke se nakon nekog vremena začahure. Njihove čahurice dužine 5-6 milimetra nalazimo u velikom broju doslovno na svakoj vlati zelene i crvene trave u Gacki. U toj fazi preobrazbe potpuno su nedostupne ribama. No, ono što slijedi jedana je od najdojmljivijih pojava za ribiča koji lovi ljeti na ovoj vodi. Uzrok teških frustracija i razlog zašto mnogi ribiči koji su daleko putovali poraženi jednostavno pospreme pribor i odu.


Za fotke Simuliuma upišite pojam Blackfly u tražilicu na: http://www.kuhnphoto.net/

Kada je preobrazba iz ličinke u imago završena, mušica vrlo nalik običnoj kuhinjskoj muhi, dugačka oko 4 do 5 milimetara, probije čahuricu i umotana u mjehurić plina strelovitom brzinom jurne prema površini. Kako taj ribički zvani emerger doista izgleda nemoguće je vidjeti u prirodi. Ono što nekom mrežicom ulovimo ili izvadimo iz probavila ribe uopće ne izgleda kao ono što riba doista u vodi vidi i jede. Naime, dok se diže prema površini rijeke oblik i boje ove bube maskirane su srebrnom bojom mjehurića plina. Cijela priča traje nekoliko sekundi i onda se iz vode pojavi stvorenje koje potpuno drugačije izgleda. Najbolju ilustraciju onog kako emerger, kojeg ribe najradije jedu, doista izgleda možete potražiti na web stranici http://www.kuhnphoto.net/ gdje je vrhunski fotograf snimio trenutak izlaska Simuliuma iz čahurice. Svaka mu na tome čast i hvala. "Posudili" smo jednu fotku, nadam se da nam neće zamjeriti. U svakom slučaju vrijedi pogledati ostale u punoj rezoluciji. Ozbiljni i kreativni ribiči koji vežu muhe od ove fotke mogu imati jako velike koristi.

Dakle, sudeći prema ovoj slici, trebamo se poigrati kombinacijom sive, crne i reflektirajućih materijala na otežanim malim udicama. Simuliumi u Gacki inače nisu potpuno crni kao na slici. Prsište im je tamno, zadak malo svjetliji, prljavo krem boje. Je li nekom uspjelo napraviti savršenu imitaciju? Ne! Zadnih nekoliko desetljeća mnogi su vrhunski ribiči i meštri vezanja iz svijeta pokušavali, ali muhu koja savršeno lovi ribu na Simuliumima u Gacki nije napravio nitko. Muhe koje daju neke rezultate da, njih ima dosta, ali onu savršenu koja lovi sve ribe koje vidimo, zasada nitko. S druge strane, teško je pobrojati one koji su pošteno priznali: "Ovo je moj najgori ribički poraz u ribičkoj karijeri"; "Ne mogu im baš ništa"; "Ove su ribe pametnije od mene"... Ili, se pognute glave šutke pokupili s vode. Nećemo nabrajati psovke na svim jezicima svijeta kojima su Simuliume i pastrve koje ih jedu počastili manje staloženi kolege.

No, čak i uz pretpostavku da imamo savršenu imitaciju Simulium emergera, problem ni približno nismo rješili. Stvar je u njegovom ponašanju koje je u vodi složenog toka poput Gacke teško, a vrlo često potpuno nemoguće oponašati. Gacka naime, ne teče jednoliko. Brzina i smjer vodene struje razlikuje se i po dubini i po horizntali. Emerger Simuliuma se kao minijaturni mjehurić diže od vlati vodene trave prema površini, no u Gacki je njegovo kretanje nepravilno krivudavo zahvaljujući razlikama u brzini toka. Možemo samo nagađati kakvo. Ribe koje su ovdje vidjele stotine ribičkih mamaca, a većinom su i bile ulovljene više puta u sezoni, prepoznaju loše vođenje. Loše vođena muha u gomili prirodnih zalogajčića koji oko nje plivaju neće ju zanimati. Općenito, oponašati dizanja "nimfe" na daljinama van dometa "češkog nimfarenje" vrhunska je majstorija. Uz odgovarajuće koncipiran pribor, tu je u igri čitav niz finih bacačkih trikova, prebacivanja strune na vodi, zatezanja i popuštanja... No, čak i ljudi koji te tehnike doista dobro poznaju, ukjučujući autora ovih redaka koji to radi više od 30 godina, sa Simuliumima imaju ozbiljnih problema. Potrebne su desetine, prije stotine savršeno odrađenih zabaca kako bi se animirala jedna riba. Teško je tu ostati ostati koncentriran...


Složeni tok rijeke Gacke s mnogobrojnim razlikama u brzini protoka najveći je problem u vođenju ovih minijaturnih mušica

Doslovno svaka dugačka vlat zelene ili crvene trave u rijeci Gacki prekrivena je desetinama kućica sičušnih Simuliuma

Vratimo se mušici koja je u mjehuriću plina stigla do površini rijeke. Za razliku od mnogih drugih vodenih kukaca s kojima u ribolovu imamo posla Simulium se ne treba presvlačiti. Samo otrese "perje" i odleti. Odrasla spolno zrela mušica ili imago dalje nije zanimljiv ribičima. Sretna okolnost sa Simuliumima iz Gacke je što ne grizu, barem ne ljude. Inače, većina vrsta ovih kukaca u ostatku svijeta navikama je slična komarcima. Ženke sišu krv pa, među ostalima, vrlo neugodno grizu i nas ljude. Prenose i neke boleštine. Imao sam prilike boraviti u nekim krajevima svijeta gdje žive ti krvožedni Simuliumi i to je nešto što doista nikom ne bih poželio. Ugriz je vrlo bolan, a svrbež traje puno duže nego kod našeg najopakijeg komarca. Simuliumi iz Gacke su po tom pitanju dobre ćudi. Ono što još može biti zanimljivo vezano uz imago je da pojedini, iz raznoraznih razloga, ne uspiju poletjeti sa vode. Popularan ribički naziv za takve bube uginule ili trajno zarobljene u vodenom filmu je stillborn. Bilo koja mala tamno obojena mušica koja pliva u filmu u vrijeme Simuliuma može donijeti poneku bonus ribu. Moj favorit je običan crni mravac od tvrde spužvice na udici 16 ili 18 kratkog vrata, koji izgleda manje više isto kao i spolno zreli Simulium i pliva u filmu. Riba ipak nema povećalo da bi vidjela razliku.


Iskusniji ribiči posljednjih su godina na Gacki mogli uloviti dosta velikih riba, no ima i dana kada baš svaki ulov treba zaraditi

O ribolovu u vrijeme kada se ribe hrane Simuliumima relativno je malo pisano. Iako je problem poznat i prepoznat, pa ga upućeniji autori uspoređuju sa jednako sićušnim Caenis vodencvijetovima, koji uzrokuju vrlo slične ribičke frustracije u lovu na jezerima. Malo smo pretražili Internet pa, ako vas tema detaljnije zanima, vrijedi pročitati članak na ovom linku: https://planettrout.wordpress.com/tag/black-fly-larvae/ Premada se nemojte pretjerano poveseliti, jer su pastrve u Gackoj malo tvrđi orah u odnosu na one iz pomenute priče. Možete napraviti muhe koje autor preporuča, one doista nisu loše, ali problem mističnog Simulium emergera koji ribe najrađe jedu i dalje visi u zraku. Tko to rješi, ne samo što će se opako naloviti pravih riba, nego će i ekonomski doprinijeti razvoju doline Gacke, budući da mnogi strani gosti neće od Simuliuma pobjeći doma u zemlje iz kojih su doputovali. Kako ne bi bili previše depresivni evo skraćene liste problema i nekih rješenja vezanih uz selektivnu prehranu riba mušicama iz porodice Simuliidae na rijeci Gacki:

1. Što god radili, čime god lovili, koliko god se trudili naparaviti vjernu imitaciju Simuliuma, budite svjesni da ćete u boljem slučaju prevariti tek pokoju ribu. Većina riba koje se hrane tom "bubom" ostat će nedodirljiva. Pripremite se unaprijed za kroničan osjećaj nemoći i frustracije. Opustite se, u dane Simuliuma to je normalno. Jednostavno, to je takav ribolov i svaka riba je uspjeh.
2. Od mukom zakvačenih riba mnoge će se otkvačiti u travi ili prekinuti tanki predvez podesan za lov ovim malim mušicama. Koristite mekši štap, klase dva, tri ili četiri koji amortizira trzaje i najlon 0,12 do maksimum 0,15 milimetara vrhunske kvalitete. Jak štap, teža struna i sila u ovom specifičnom ribolovu ne pomažu. Strpljenje, preciznost i finoća donose rezultat.
3. Kako bi izbjegli gubitak riba napravite imitacije Simuliuma malo veće od pravih. Prave muhe dugačke su kakvih četiti milimetra, ali udica te veličine nije podesna za lov većih riba u Gacki. Broj 18 ili broj 16 prolaze. Birajte udice od deblje žice jer su cilj doista velike pastrve, često duže od 60 centimetara, u vodi punoj trave. Ako se pazi, to nije nemoguća misija.


Hrvatski Francuz Nikola, specijalista u lovu nimfom, jedan je od rijetkih stranaca koji ljeti zna doskočiti pastrvama u Gacki

4. Usredotočite se na traženje ribe koje se hrane bliže površini. Prvo, one će imati manje vremena za promatranje potopljene muhe, a sklonije su uzeti i suhu varijantu Simuliuma, koju je puno jednostavnije napraviti i pravilno voditi. Mada ni lov malom suhom muhom u rijeci Gacki nije nimalo jednostavan. Poznavanje prezentacijskih zabaca i mendova ovdje punom znači.
5. Ako lovite potopljenom muhom, uvjetno rečeno "nimfom" jer je u pitanju potopljeni imago, imajte na umu da ona koja tone prema dnu ili samo ide pasivno nošena vodenim tokom ne odgovara ponašanju prirodnog uzora. Mora se dizati u smjeru nizvodno da bi zainteresirala izbirljivu ribu s puno loših iskustava. Osim toga imajte na umu da je vaša muha jedna od desetine takvih istih točkica u vidnom polju ribe. Stvar je sreće da ona pogodi baš vašu. Ako ne uzme iz prve ne znači da muha ili način lova ne valjaju.
6. Iako su ribe koje se selektivno hrane Simuliumom u pravilu nezainteresirane za nešto drugo, s vremena na vrijeme naprave izuzetak. S vremena na vrijeme probajte druge muhe. Posebno vodenbabure (Asellus aquaticus), male maslinaste gamaruse i Baetise, ali i šarene atraktore. Tu taktiku treba probati, ali je nema smisla previše forsirati.
7. Najbolji posao bit će ako uočite ribu koja umjesto Simuliuma jede nešto drugo. Tih će nažalost biti malo, ali se po dubokim rupama, uz podlokanu obalu, u nekim skrivenim kucima rijeke Gacke uvijek se nađe poneka debela koja ne ganja mikrobe. Prepoznate li njihovo ponašanje, te su pastrve slično kao zicer u sportu. Najbolja prilika da se na lak način upišu riblji bodovi. Što ne znači da je takve ribe uvijek lako uloviti. Dapače, mnoge od njih traže odgovarajuće znalački izrađene muhe, ozbiljno ribičko znanje i vještinu.
8. Simuliumi izlaze iz vode za najtoplijeg dijela dana. Ponekad ih možemo strateški izbjeći ako se u ribolov uputimo rano ujutro ili kasno navečer kada ribe jedu nešto drugo. Dodatna prednost je što tada nije tako vruće pa je ribolov i s te strane ugodniji.
Kako bilo, vrijeme Simuliuma na Gacki čak će najbolje ribiči, one koji inače rutinski love "sve i svugdje", spustiti na zemlju i podsjetiti kako su skromnost, umjerenost, strpljenje, razmišljanje i konstantno učenju važne ribičke vrline. Postoje dani kada bez obzira na znanje, dobre muhe i ribičku vještinu neke ribe jednostavno ne možemo uloviti. (alp).

Ribič koji zna razlikovati ponašanje riba u Gacki će obično otkriti poneku dobru koja se ne hrani Simuliumom (Snimio Z. Šavor)

Vrijeme Simuliuma na Gacki mnogim je ribičima prigoda za uživanje u prirodnim ljepotama budući da ribe vide samo u vodi