Wednesday, May 2, 2018

Suhom muhom na klena po barama i jezerima

Vodostaj rijeka nikako se ne stabilizira. Sava pogotovo oscilira zbog rada elektrana u Sloveniji, topljenja snijega i povremenih kiša. Nije da se ne ulovi, ali za klenolov to još nije ono što priželjkujemo početkom svibnja. S druge strane i dalje našpanan vodostaj jezera uz rijeku prilika je za doista dobru zabavu



Ovakav ambijent savršen je za ovaj način ribolova suhom muhom uz uvijet da u tom jezeru ima većih klenova

Kroz ovakav gustiš trebamo se provlačiti polako, pazeći na svaki valić, zvuk ili nagli pokret koji će otjerati ribu

U proljetnom razdoblju klenovi, crvenperke pa i štuke vrlo se ugodno osjećaju na poplavljenim livadama. Klenovi tu obično čupkaju mlade biljčice, no s osobitim zadovoljstvom kupe različite kukce i pauke koji ostanu zarobljeni na granju koje viri iz vode pa povremeno naprave grešku u koracima i bućnu u vodu. Na nekim jezerima ostatak se godine čini kako u njima uopće nema klenova. Pogotovo ne onih veći tipa 40-50 centimetra. No, oprezan ribič može se ovih dana po tom pitanju jako ugodno iznenaditi. Iako jezerske klenove vrlo mali broj ljudi ciljano lovi, pa su potpuno nenavikli na umjetne muhe i druge umjetne mamce, nisu baš lak plijen. Osobito kada se šuljaju među granjem i vlatima trave koje vire iz vode. Samo mala pogreška kod zabacivanja i zapeli smo za nešto u vodi, nakon čega obično više nema ribolova. Dok se ispetljamo ribe su već nestale iz plićaka.


Spužvicu pripremljenu za izradu osa, pčela i bumbara možemo uz minimalan trošak naručiti iz mušičarskih dućana po EU

Muhe od tvrde spuživice znatno su bolje i brže rješenje od hoblanja letvica, lijepljenja zrna kave i sičnih stvari na udicu

Što se izbora muha tiče, priča je krajnje jednostavna. Klen nije izbirljiva riba i pokupit će doslovce bilo što veliko što mu iznenada padne pred nos. Muhe od tvrde spužvice zgodne su utoliko što se jednostavno i brzo vežu, a odlično plivaju. Centimetar do centimetar i pol idealna je veličina za većeg klena. Takva neće biti strana ni krupnoj crvenperki. Sitnišima je pak prevelika tako da ju ne moramo micati s vode, ako kakvo neželjeno jato navali. Takve muhe mogu oponašati kornjaše, pauke, skakavce, no možda najzgodniji izbor su pčele i ose. Njima klen nikada ne prašta, ako se pridržavamo nekoliko jednostavnih pravila.

Riba mora vidjeti pad muhe na vodu, ali ne i pad predveza i strune. Ne lovimo i ne zabacujemo prije nego što dobro vidimo ribu koju želimo uloviti. Idealna daljina je oko 10-20 metara. Dobar bacač tu ne bi trebao imati probem pogoditi krug od oko jedan metar, što je dovoljno blizu da klen vidi i čuje pad muhe. No, bliže od 10 metara ne bi smo trebali prilaziti jer će tu klen lakše učiti pokrete štapom. Ako nas vide ili čuju priča je gotova. Oprezno šuljanje, pažljivo promatranje vode i mekano, brzo i precizno zabacivanje muhe ključ su uspjeha u jezerskom klenolovu. Znatno zahtijevniji ribolov od onog na rijekama poput Save. Ali, mala promjena nikada ne škodi... (alp)


Za razliku od nekih rijeka, klen od 50+ u jezeru je super-kapitalac za kojeg se treba naraditi