Tuesday, April 21, 2020

Sava: Jednoručnim ili dvoručnim priborom?

Na velikoj rijeci poput Save oko Zagrebu oba načina imaju svoje prednosti i mane. Do 20 metara jednoručni štap je neupitno bolje rješenje. Finoća i preciznost tu su presudni, osobito u lovu suhom muhom. S druge strane, ako treba cijeli dan bacati strimer 25 metara i dalje, dvoručni je štap nezamjenjiv


Lov bolena laganim dvoručnim priborom na Savi oko Zagreba tehnički je gotov identičan ribolovu lososa po niskoj vodi

Variatio delectat! Promjena veseli, lijepo su u poznatoj izreci ustanovili još antički Rimljani. Možemo ju primijeniti na sve i svašta. Ribolov umjetnom muhom i ribolovni pribor, među ostalim. Sila zakona onemugućila nam je ovih dana promjenu lokacije, koja bi nas trenutno najviše veselila. Tipa 'ajmo Gacka, Kupa, Slunčica..., neka tajna mjesta. No, Sava je srećom još uvijek tu. I ribe su tu koje jesu. Uglavnom klenovi, boleni, možda pokoja mrena. Nema se što drugo pa smo promijenili pribor i način ribolova. Umjesto lova jednoručnim štapom, kojom smo ovih dana lijepo nalovili debelih klenova, prebacili smo se na lagani dvoručni štapić i bolene. Malo ih je i nisu baš u najboljoj formi ove godine. No, zabacivanje dvoručnim štapom po savskim brzacima je samo po sebi dovoljno zabavno. Riba na kraju dođe kao kao bonus dodatak. I tako, dok picanjski svezan strimerčić prvo savršenom putanjom leti zrakom, a zatim skakuće po savskom brzakom, misli su negdje u Norveškoj. Tamo gdje sunce sada ne zalazi, a debeli lososi plivaju. Zaboravi se korona, potres, porušeni stan i sve ostale nevolje kojih trenutno doista ne manjka. Samo bolen ili debeli klen na kraju pokvare ovu misaonu idilu.

Ako im doista želimo dobro, ribe koje nešto znače je najbolje fotografirati što brže, na način da ih uopće ne poduižemo van vode

No, na stranu pjesništvo, etika i estetika, promotrimo ovom prilikom konkretne situacije u kojima je bolji jednoručni, a u kojima dvoručni mušičarski pribor. Prvo, o kojem je točno priboru riječ. Na velikoj rijeci, u prilikama kada lovimo velikim suhim muhama i manjim strimerima, optimalan jednoručni pribor je duža "šestica" od 9,5 do 10 stopa. Zašto? Prvo, zato što njime možemo po potrebi dalje baciti stojeći u dubljoj vodi. Drugo, zato što dulji štap predstavlja prednost kod spey i roll zabačaja s preprekama iza sebe. Što se strune tiče, WF s dužom glavom i dužim prednjim konusom je izbor autora ovih redaka. Recimo, Guideline Highwater ili slične. Takva struna omogućava finu kontrolu suhe muhe na svim daljinama, ali i komotan spey zabačaj s preko 20 metra, ako baš zatreba. Plus predvez od 4-5 metra s tipetom 0,20 mm. U zabacivanju preko glave takav pribor po poterebi ima potencijalni domet od preko 30 metra. No, bacanje na te daljine, čak i dobrom bacaču, definitivno nije nešto što je ugodno cijeli dan raditi. Previše fizikalije.

Dvoručni pribor za Savu, ali i slične vode je malo složenija priča. Možemo loviti, a i ulovili smo, ozbiljnim dvoručnjacima klase 8 i težima, na daljinama od 30 do 40 metra. Nakon što se dobro nauči spey tehnika, to je definitivno super zabavno za bacanje. Iako glomazno izgleda, fizički je znatno manje naporno nego jednoručni štap. Nezgodno je samo što se ribe od kile do kakvih pet kila na takvom priboru ne osjete. Nema drila, nema pravog adrenalina, idu van doslovno kao šlapa. Drugo, takav je pribor vrlo grub pa zona gdje teška struna gruhne na vodu više nema ribe. Usporedbe radi, masa dvoručne osmice je približno odgovara jednoručnoj strunoi klase 11-12. Riječ je o masi od cca 35 grama. Treće, kada zbrojimo dužinu štapa od cca 4 metra, dužinu glave od cca 11 metra i ukupne dužine predveza od oko 5-7 metara dobijemo minimalnu lovnu daljinu od preko 20 metara. Loviti bliže od toga obično nije praktično, ponekad potpuno neizvodivo. Ako boleni u jatu tuku negdje na pol Save pravi dvoručnjak je odlično rješenje. Inače ne.


Kategorija dvoručnog pribora optimalnog za naše prilike se odnedavno se pjesnički naziva Trout Spey. Ranije su to dečki zvali laganim switch priborom. Kako ime kaže, riječ je o dvoručnom priboru namijenjenom za lov pastrva i sličnih riba gdje se veličinom i ponašanjem odlično uklapaju i bolen, veliki savski klen i mrena.Tu su u igri puno laganije strune i glave, manji do srednje teški strimeri i slične muhe, tanji vršni predvezi. Primarno je dvoručno spey zabacivanje, ali po potrebi ti štapovi su upotrebljiv i za sve načine jednoručnog zabacivanja. To se pokazalo kao praktično strimeraško rješenje u mnogim ribičkim situacijama po Hrvatskoj i okolici. Na Savi pogotovo, u svim prilikam kada je prosječan zabačaj duži od 25 metara. Takvi štapići se po dvoručnoj klasifikaciji opisuju se brojevima 3 do 5 i dugački su obično od 10 do 12 stopa. Prema jednoručnoj klasifikaciji, kakvu za taj isti tip štapova obično koriste skandinavci, riječ je o jednoručnim klasama 6 do 9. O svemu ovom dalo bi se naširoko razglabati, no koga detaljnije znanima naći će sve osnovne informacije, pa i više, surfajući po Internetu. 'Ajmo zato na konkretnije.

Switch štap dugačak 11 do 12 stopa dvoručne klase 4 ili 5 optimalan je alat za ribolov muhom po brzacima Save oko Zagreba

Takav pribor nije pregrub za savke ribe, a prilagodljiv je različitim muhama, taktikama ribolova i daljinama zabacivanja

Pojednostavljeno i prevedeno u praksu, dvoručni štapić Sage One 4116, koji se već godinama provlači kroz ovaj blog dugačak je 3,5 metra. Prema dvoručnoj tvorničkoj klasifikaciji je četvorka. Prema jednoručnoj, po snazi bi bio negdje u rasponu od šestice do devetke, ovisno o tipu strune i tehnike kojom se baca. Zbog svoje svestranosti poslao je u "penziju" cijelu kolekciju jednoručnih i dvoručnih štapova prve lige koje je autor ovih redaka četiri desetljeća krtožio po ormarima. U brutalnom zabacivanju u dalj on se ne može mjeriti s teškom kategorijom dvoručnjaka. Komotan maksimalan domet mu je do 30 metara u idealnim uvjetima. No, minimalna lovna dužina je tek nešto preko deset metara. Dakle, njime možemo komotno i na finjaka loviti i puno bliže nego težim dvoručnim priborom, ali i dalje nego jednoručnim dok stojimo u dubokoj vodi ili imamo prirodnu prepreku iza. Međutim, izvedba pribora, osim o vještini bacača i štapu, uvelike ovisi o tipu strune i predvezu koji koristimo. Sam štap je zapravo manje bitan.

Za površinski ribolov malim strimetrima, ali i velikim suhim muhama, ova se četvorka najbolje ponaša s plivajućom scandi glavom od 300-330 graina. Isprobali smo detaljno mnoge modele glava i struna. Prvi izbor trenutno je kratka Scientific Anglers Spey Lite Scandi glava s OPST mono backingom od 30 ili 35 libri. Na vrhu je Poly Ledaer od 3 metra s konusnim tipetom od 1,5 metara vršnog promjera 0,20 mm. To bez problema nosi neotežane strimere do 7 centimetara kakvi se na Savi obično koriste. Ako treba lovit dublje, što je na Savi relativno rijedak slučaj, najbolja nam se pokazala Guideline ULS 3D+ glava S3/S5/S7 od oko 280 graina s dodatkom 1,5 metara T8 na vrhu. Predvez je ovdje samo 1-1,5 metra najlona 0,20-0,25 mm. Bolja kombinacija od svih kratkih skagit glava koje smo isprobali. Bolje tone, a neusporedivo se ljepše, komotnije i dalje baca spey tehnikama. Usput govoreći, to je ubitačna kombinacija za strimeriranje pastrva na većim rijekama s malo prostora iza. Nosi strimere s pozamašnih 4,5 mm tungstena lakoćom. Mana je što ovom konfiguracijom strimer ne mozemo voditi baš do pod same nege. U lovu pastrva to može biti bitno, no na Savi baš i ne.

Borbena mrena od solidno preko dvije kile zakvačena na dvoručni pribor za lososa klase 8-9 i ide van k'o komad krpe

Zaključno, za ribolov na Savi nije loše imati u pripremi imati u tri pribora. Za sav finiji ribolov, osobito za ribolov suhom muhom, prvi izbor je nešto duža jednoručna šestica. Za brutalno bacanje strimera u dalj, ako baš zatreba, najbolji je duži dvoručni štap klase 6 do 8. Većinu prilika pokriva switch četvorka, obično u kombinaciji s plivajućim scandi glavom i dugačkim predvezom. Treba li ići dublje, samo plivajuću zamijenimo tonućom glavom. Što ako baš nemamo mogućnosti za nabaviti sve to? Ne brinite, obična jednoručna šestica s odgovarajućom strunom odradit će veliku većinu poslova. Ponekad ćemo se namučiti nešto više nego što treba no, što se ulova tiče, u velikoj većini slučajeva nećemo puno zaostajati. Pa ipak, kao što smo na početku kazali, mala promjena pribora veseli... (alp)