Thursday, April 16, 2020

Zagreb: Ribolov u vrijeme korona epidemije

Velika većina ribičkih udruga prihvatila je razumnu sugestiju ministra Beroša te ljudima ne ometa ribolov na vlastitu odgovornost uz pridržavanje mjera socijalne izolacije. Dakle, nema okupljanja, natjecanja, roštiljada, tuluma, grljenja i ljubljenja. No, ako smo na vodi sami mogućnost zaraze je praktički nikakva


Sava oko Zagreba trenutno je jedno od najsigurnijih utočišta od Corona virusa i rizičnih socijalnih kontakata

Pravne i etičke dileme smo, dakle, rješili. Ne kršimo zakon, ne ugrožavamo nikog pa ni sebe. Niti nam tko legalno ribolov može zabraniti dok imamo ribolovnu dozvolu i pridržavamo se svih zakonskih propisa. Zato što svaka zabrana ribolova ne može biti posljedica nečijeg hira ili "mišljenja", već iza sebe mora imati jasnu zakonsku podlogu. Ako takve zakonske podloge nema - a u slučaju zabrane ribolova zbog Corone je nema - nema ni sudac kasnije članak zakona na temelju kojeg može pisati kaznu. Jel' tako? Je! Jesi koga ugožavao? Nisi! Barem dok se ne uvede izvanredno stanje, obavezna opća karantena, policijski sat, diktatura ili (potpuno) ne nestane pravna država. Što se, toplo se nadamo, ipak neće dogoditi. Neki bi lokalni šerifi možda već danas željeli tretirati ljude kao ovce, stjerati ih u tor pa zatim šišati kada, kako i koliko im se prohtije. No, to zasada u Hrvatskoj ipak neće proći.

Ovdje nismo imali poteškoća u izbjegavanju masovnijih okupljanja i bliskih socijalnih kontakata kojih se treba čuvati

Proljetni klenolov na Savi je započeo već prije mjesec dana, a najbolje rezultate imali smu u lovu velikim suhim muhama

Zato smo sjeli u automobil i otišli u ribičku socijalnu izolaciju. Kako iz Zagreba legalno ne možemo, izabrali smo najbližu Savu. Tu je klenolov do prije koji dan bio rijetko dobar, no početkom mrijesta situacija se nešto pogošala. Klen je riba koja kod nas nema lovostaja, no zaštićen je prirodno vrlo dobro zato što tijekom mrijesta ne pokazuje nikakvo zanimanje za muhu. Ipak nađe se onih koji su se izmrijestili ili još nisu počeli, a vrlo rado primaju velike suhe muhe i strimerčiće. Ako već ne možemo na pastrve, klenovi od 40-60 centimetara, kakvi se na zagrebačkom području love, solidna su zabava u ovim tmurnim vremenima.

Trenutno mršavi i letargični boleni radije uzimaju velike suhe muhe inače namijenjene debelim raspoloženim klenovima

Što se bolena tiče, rijetko loša godina. Nije bilo veće proljetne vode pa nema ni kedera, koji im služe kako hrana. Boleni su letargični, sve dok ih netko ne poplaši agresivno vođenom varalicom ili bučnim kretanjem po vodi, sunčaju se nepokretni na površini vode čekajući da im pootpadaju pijavice koje su pokupili u zimovnicima. Tu i tamo pokoji se ulovi na suhu muhu za klena ako mu padne točno pod nos. Površinski lov strimerima je za sada nula bodova. Poneki se ulovi u pol vode sistemom stani-kreni na viđeno. No, bit će bolje u svakom pogledu, nadamo se. (alp)