Sunday, January 11, 2015

Korisni čvorovi: Perfection ili Angler's Loop

Dobre stvari u svakom ribolovu, pa tako i u ribolovu mušicom, često su krajnje jednostavne. To se tiče kako vezanja umjetnih mušica i tehnika lova, tako i vezanja čvorova na predvezu. Postoje mnogi načini vezanja fiksne omče na monofilu, no ovaj je jedan od onih koje bi svaki ribič trebao poznavati

 

Perfection Loop obično koristimo na predvezima za jednostavno povezivanje s omčom na mušičarskoj struni, ali i za vezanje mušice

 

Ovaj klasični ribički čvor datira još iz 17. stoljeća, iz doba Izaaka Waltona, piše G. Budworth u knjizi: Hamlyn Fishing Knots. Jednoj od najboljoj na tu temu koja se može naći. Izvorno Angler's Loop ili u prijevodu Ribička omča, pokazao se u to doba toliko dobrim za vezanje struna od svile i konjske dlake da su ga vremenom počeli nazivati savršenim (engl. perfect) ili Perfection Loop. Za razliku od drugih iz tog doba, ovaj se pokazao odličnim i na mnogim modernim materijalima. Osim na najlonu i fluorocarbonu, Perfection Loop se dobro ponaša i na gumicama, mekanim sajlama pa i žicama od nikal titaniuma. Nije dobar samo za vezanje pletenica od Spectra (Dynnema) vlakana.

Postoji barem dvadestak načina vezanja fiksne omče na monofilima. Kod nas najpoznatija je obična Dupla omča (Double overhand loop knot). Nju će lakoćom vezati malo dijete na svom prvom ribolovu. Plovkaši natjecatelji će umjesto nje preporučit Figure of Eight Loop, jer ima bolju nosivost na vrlo tankim najlonima. Ribiči varalicom često koriste Rapalin čvor (Rapala Knot), oni na moru Bimini Twist... Svi načini izrade fiksne omče imaju svoje prednosti i mane. Odnosno, postoje konkretne ribolovne situacije gdje su iz nekog praktičnog razloga podesnije od ostalih.

Više je razloga zašto u ribolovu mušicom mnogi iskusni i ugledni ljudi preporučaju Perfection loop. Prvi razlog je krajnja jednostavnost. Često ga vežemo na vodi, a uz malo prakse, napravi se za nekoliko sekundi. Drugo, ovaj se čvor vrlo jednostavno zateže. Malo je šansa da pri zatezanju nešto krivo sjedne pa moramo vezati nanovo. Nosivost ovog čvora nije apsolutna, ali je vrlo pouzdan i rijetko popusti. Perfection loop ima vrlo mali volumen i na kraju, što je posebno bitno, postavlja omču točno u liniji s monofilom. Konkretna primjena ovog čvora je, prvo, spoj predveza i mušičarske strune omčom na omču i drugo, gibljiv spoj mofila i udice. Postoje više načina kako možemo vezati Perfection loop.

1. Direktan način se koristi za vezanje monofila od najlona i fluocarbona, mekanih pletenih sajli i gumice koja služi kao shock absorber. Na internetu možete naći brojne step by step instrukcije za vezanje, ako u ovom filmiću ne bude što jasno:


2. Indirektan način koristimo isključivo za vezanje žice. Tako možemo vezati i sve ostale materijale, ali bespotrebno potrošimo puno više vremena. Sam čvor na kraju bude potpuno identičan onom vezanom direktnim načinom za pet sekundi. U rasporedu namotaja i nosivosti nema apsolutno nikakve razlike.


 3. Direktan način s umetnutom udicom alternativa je poznatijem Rapala čvoru s razlikom što se puno brže veže i jednostavnije zateže na tanjim monofilima kakve koristimo u ribolovu mušicom. Uz malo vježbe može se vezati naslijepo. Fiksna omča omogućava slobodnije kretanje muhe i najčešće se koristi u lovu strimerom.


I na kraju ne zaboravite, svaki čvor na predvezu prije zatezanja treba navlažiti. Najjednostavnije i najbolje vlastitom slinom. Zatezanje bilo kojeg čvora na suho drastično mu smanjuje nosivost! (alp)