Thursday, April 16, 2015

Taktike ribolova bolena dvoručnim štapom

Nije dobro oslanjati se isključivo na brzo potezanje muhe po površini vode. Eksperimentiranje različitim tipovima muha i različitim tehnikama potezanja može donijeti pokoju ribu viška. Posebno na mjestima gdje većina ribiča koristi samo jedan način vođenja koji ribe nauče izbjegavati


Bolen je riba koja odlično vidi te sasvim sigurno razlikuje ne samo izgled već i finese u načinu kretanja umjetnih muha

Krenuli su! Savski boleni ovih su dana u punoj akciji iako se na samoj površini još ne vide prečesto. Nakon desetak manjih ribica klase 50-65 centimetara od prošlog tjedna, stigla je i prva ovosezonska 70-ica. Lijepo i osvježavajuće. Pastrve sada mogu neko vrijeme živjeti mirno i bez stresa, barem što se moje malenkosti tiče. Daleko od toga da je bolen od 70-75 centimetra neki osobito značajan kapitalac. Iako nema riba kao nekad, na Savi kod Zagreba se još uvijek traže oni preko 80 centimetra. No, za početak sezone sasvim pristojan ulov. Posebno zato što je zagrizao na prilično neubičajen način, na prometnoj poziciji. Tu mnogi doista vješti zagrebački ribiči svakodnevno love varalicama. Varalica se brže i dalje baca, no i mušica ima svojih ribolovnih prednosti. Prije svega akciju koja se razlikuje od bilo koje varalice, osobito ako se vodi odgovarjućim mušičarskim priborom.

Umjesto na uobičajenu svjetlo obojenu površinsku brćkalicu ovaj je pristojan bolenčić, zajedno s kasnije još nekoliko manjih, stisnuo dublje potopljen strimer tamne boje, izvorno napravljen za klena. Ova neobična promjena u ponašanju bolena vjerojatno je posljedica intenzivnog bombardiranja Save svim vrstama površinskih varalica. Slučajna promjena taktike lova pokazala se dobrom odlukom. Potaknula me da se prisjetim različitih ribičkih taktika i muha koje sam koristio u lovu bolena na Savi proteklih 30-ak godina. Vjerojatno najznačajnija promjena u odnosu na početak je dvoručni mušičarski štap. U početku je to bio jednoručni, zatim kombinacija jednoručnog i dvoručnog, ovisno o terenu. Danas je moj lov bolena vezan isključivo za laganiji dvoručni pribor i scandi tehniku. Dijelom zbog boljeg ulova, dijelom zbog čiste uživancije u tom finom načinu zabacivanja.

Prvi ovogodišnji bolen klase 70+ centimetara zagrizao je na dublje i polaganije vođen strimer crne boje s dodatkom fleša

Mali plivajući Poperi i Gurgleri u kombinaciji s bučnom površinskom stani-kreni akcijom taktika je kojom se ponekad postižu odlični rezultati, ali obično ne na terenima gdje se intenzivnije lovi površinskim varalicama. Bolen relativno brzo nauči povezivati prenaglašeno bućkanje po površini s neugodnim iskustvom pa ga takvi načini lova često više plaše nego privlače. Previše buke može u tren oka umiriti jato bolena koji su samo minutu ranije ubijali kedere. Međutim, taktika bućkanja po površini može nam priuštiti pojedine fenomenalne ribolove na mjestima gdje boleni nisu pod pritiskom ribiča. Pronaći teren gdje drugi ne love, baciti tamo gdje drugi ribiči ne bacaju često je najvažniji element taktike.

Muha koja klizi po površini i ostavlja val u obliku slova "V" jedan je od najboljih načina lova bolena, osobito ako su vidno aktivni na površini. U svijetu ribolova mušicom ovaj se način naziva Skating, ako lovimo jednokukom udicom ili Riffling Hitch, ako koristimo tube s laganom trokukom. U oba ova slučaja muha mora ili plivati ili biti napravljena tako da ju struja vode izbacuje na površinu. Na Internetu možemo naći brojne opise ovog načina ribolova kao i detaljne upute za izradu muha koje se koriste. Riječ je o ribolovu lososa, no bolen se lovi na potpuno identičan način s tim što prednost imaju muhe svjetlijih boja.

Muha klizi tik ispod površine vode, ali tako ne proizvodi val. Osobitost ovog diskretnijeg načina vođenja je što riba vidi muhu, ali i njenu sliku na ogledalu vodene povšine. Način prolazi kako kod bolena koji aktivno rade na površini tako i kod onih koji se ne javljaju. Za ovu taktiku lova služe strimeri na laganim tankim udicama ili neotežanim tubama s malom tankom trokukom, u kombinaciji s dlakom, marabu percima ili sintetikom. Cilj je da strimer probije površinu vode, ali ne potone preduboko. Brzina potezanja ovisi od prilike do prilike. Brže je obično bolje nego sporije, ali ima i izuzetaka.

Muha vođena polakše u srednjem sloju vode, način je koji koristimo u prilikama kada bolene ne vidimo, ali iz prijašnjih iskustava pouzdano znamo da se zadržavaju na nekom točno određenom području. Možemo upotrijebiti bilo koji lagano otežan strimer na dužem vršnom predvezu ili neotežan strimer u kombinaciji s tonućim Polyijem i kraćim vršinim predvezom. Kod ovog načina lova bitno je ne bacati previše uporno na jedno mjesto. Trebamo biti vrlo oprezni i što je moguće tiši. Prolaza dva strimera, pa malo odmora. To je prava taktika. U suprotnom boleni će postati oprezni i premjestiti se negdje drugdje. (alp)

Lov Poperima i Gurglerima bit će uspješan samo na terenima koje nisu pod pritiskom ribiča koji love površinskim mamcima

Premda ih nema puno, na Savi oko Zagreba se još mogu naći prava mjesta gdje vrlo mali broj ribiča fizički može do vode