Wednesday, December 10, 2014

FLY CASTING: Daleko iz skučenog prostora

Većina ribiča koji nikada nisu bili u prilici vidjeli školovane bacače umjetne muhe vjeruju da je taj način ribolova nemoguć bez široke prazne livade iza sebe. Međutim, s vrlo malo ili ništa prostora iza, mušicu je moguće zabaciti dalje od 25 metara, što uvelike premašuje realne ribolovne potrebe.



Switch Cast, Jump Roll Cast ili Undrehand Cast nazivi su za pravocrtni vodeni zabačaj u ribolovu umjetnom mušicom (dolje). Vodeni, adhezivni ili D-loop zabačaji razlikuju se od običnog bacanja preko glave po tome što se struna ne ispruža iza bacača već određeno vrijeme ostaje usidrena na vodenoj površini dok se iza formira D-loop. Praktična prednost svih vodenih zabačaja u odnosu na bacanje preko glave je što traže manje ili gotovo ništa prostora iza bacača. Kako nema mahanja visoko po zraku oni su praktični i u prilikama kada bacamo nešto teško jer smanjuju mogućnost pogotka u štap ili tijelo manje spretnog bacača.

Ukratko, prvi korak u izvođenju Switch zabačaja je podizanje strune i mušice van vode. Drugi korak je zamah prema natrag. U trećem koraku muha i predvez samo na trenutak dotiču vodu, što zovemo sidrenjem. Istovremeno iza bacača nastaje formacija strune u obliku slova D ili polozenog slova V. Nakon toga slijedi zamah prema naprijed, koji se bitno ne razlikuje od onog pri normalnom zabacivanju preko glave. Posljednji korak je polaganje muhe na vodu gdje postoje različite varijacije. 



Iz razloga što struna nakon podizanja pa sve do polaganja muhe više ne naliježe na vodu za ovaj tip zabačaja u Spey rječniku koristi se termin airborn cast. Autor ovog termina je Simon Gawesworth, poznati instruktor bacanja, autor poznatih knjiga i dizajner mušičarskih struna tvrte Rio. Drugi američki opisni naziv za istu stvar je touch and go casting. Na istom principu rade i neki Spey zabačaji.

Spey zabačajima inače nazivamo vodene zabačaje koji u sebi imaju ugrađenu promjenu smjera. Primjerice, podignemo strunu koja se ispruzila nizvodno, kratko sidrimo i bacimo poprijeko toka. Postoji više tehnika i stilova Spey zabacivanja. Kratko sidrenje samo muhe i predveza osobitost je i zaštitni znak skandinavskog stila. Često korištene tehnike koje se baziraju na ovom principu zovu se Snake Roll i Single Spey. Iako Skandinavci baš i ne vole ove britanske nazive kojima se služi ostatak svijeta. Imaju neke svoje.



Circle Cast, Circle C Cast ili Snap C nazivi su za zabačaj koji se od prethodnog razlikuje po tome što strunu nakon podizanja s vode i premještanja puštamo da ponovno cijelom svojom dužinom legne na površinu. Gawesworth to naziva waterborn casts. Češće je u upotrebi američki izraz sustain ancor casts. Bitna praktična razlika od prethodnog je što su zabačaji izvedeni na ovom principu podesniji za bacanje teških muha. Spey tehnike koje se izvode po ovom istom principu su: Snap-T ,Double Spey i Perry Poke, a globalno popularan stil zabacivanja koji se temelji na ovakvom načinu sidrenja zove se Skagit.

Praktičnu primjenu nekih jednoručnih spey zabačaja u ribolovu otežanim strimerom na pastrve vidimo u posljednjem filmiću. Premda ovakvo zabacivanje djeluje opušteno i vrlo jednostavno, potrebno je prilično učenja i vježbe prije nego što se postigne nivo gdje postane ribolovno primjenjivo. Tada može biti vrlo korisno u brojnim situacijama. (alp)