Wednesday, December 24, 2014

O kupnji lameta za izradu Božićnog drvca

Christmas trees ili Božićna drvca jedan je od naziva za strimere napravljene od blještavih trakica. Posebno korisni su u lovu štuka, ali i ostalih grabežljivih riba. Materijale za njihovu izradu uvijek možemo naći u specijaliziranim ribičkim trgovinama, no sada je vrijeme da uštedimo nešto novca


Strimer napravljen od lameta za ukrašavanje božićnog drvca ne ponaša se bolje od onih napravljenih iz skupljih materijala

Kupnjom lameta za božićne ukrase dobivamo približnno dvostruko materijala za upola manje novca u odnosu ribički dućan

Božićni dani jedino su razdoblje u godini kada po mnogim dućanima možemo naći različite lamete, blještave trakice raznih boja namijenjene ukrašavanje tradicionalnog drvca i izradi raznih božićno-novogodišnjih ukrasa. Tek manjem broj ribiča poznato je da od ovih trakica možemo napraviti odlične ribičke mamce koji lovnošću nimalo ne zaostaju za onim napravljenim od znatno skupljih materijala kakve nalazimo u ribičkim dućanima. Zapravo, neke od lameta koje nalazimo u ribičkim pakovanjima potpuno su jednake onima za božićne ukrase. No, priča o Božićnom drvcu nije baš nije tako jednostavna kako na prvi pogled izgleda. 

Postoje različiti tipovi lameta. Razlikujemo ih po mekoći (1), debljini (2), strukturi (3) i boji (4). Nekoliko uvodnih natuknica:

- Mekoća ili gibljivost lameta ključna je za lovnost ovog tipa mamca. Možda i više nego njegov izgled. Idealna situacija je da strimer živahno radi, ali zadržava punašnu formu i ne petlja kod bacanja. Tanje lamete su obično gibljivije nego deblje. Tanje lamete podesnije su za manje strimere dok u one veće moramo dodati krutijih lameta ili nekih drugih niti kako ni zadržali volumen. Veći strimer napravljen samo od mekanih lameta izgledat će u vodi kako jegulja.

- Lamete nalazimo u debljinama od 3 milimetra do vrlo tankih niti koje se nazivaju Angel Hair (anđeoska kosa). Generalno pravilo je da deblja lameta proizvodi veći sjaj, a tanja bolju i živahniju akciju. Tanje lamete su više sklone petljanju, deblje je teže oblikovati u formu ribice. Tanje lamete u vodi imaju tendenciju priljubljivanja uz udicu. Zato ih kombiniramo s nekim drugim sintetičkim nitima koje se napuhnu u vodi ili debljim lametama koje proizvode sličan efekt.

- Obzirom na strukturu lamete mogu biti glatke, perforirane i uvrnute. Glatke lamete mogu biti različite mekoće i debljine. Perforirane lamete su srednje debljine i nešto tvrđe. Manje sjaje u vodi. Korisne su ako želimo ublažiti odsjaj i gibljivost muhe ili dati punoću finijim i mekšim lametama koje proizvode živahnu akciju. Uvrnute lamete obično imaju upletene niti tankog konca. Proizvode nešto diskretniji odsjaj i teže se isčupkaju. Ponekad se prodaju u kalemima.

Treba uočiti da se lamete ne razlikuju samo bojom već i strukturom, gibljivošću i debljinom. Obično kombiniramo svojstva

 - Lamete u ribičkim dućanima možemo naći u velikom broju boja s različitim tipovima odsjaja. Tu se možemo igrati u beskraj, no pitanje je koliko to doista ima smisla. To šarenilo više privlači ribiče nego ribe pa nas pretjerana maštovitost u biranju lameta u ribičkom dućanu brzo može ostaviti bez stotinjak eura u lisnici. Lemete za ukrašavanje božićnog drvca obično su srebrne, zlatne, crvene, zelene i plave. U praksi više nego dovoljno. Samo zlatna i srebrna pokriva 90 posto slučajeva.

Jednostavna kombinacija Slinky Fiber-a i Angel Hair-a proizvodi punoću, umjerenu gibljivost i potreban odsjaj mamaca

Strimer na udici broj 6 napravljen od kombinacije različitih lameta uzrokovao je patnje mnogim kasnije puštenim pastrvama

Što se tiče izrade strimera od lameta, o tome bi se dala napisati knjiga. Obzirom na moja iskustva, mnogi ljudi su jako zakomplicirali ovu priču pretjeranim natrpavanjima razno raznih ukrasnih detalja. Na svoje strimere ne lijepim čak ni oči jer to smatram gubitkom vremena. Iako možda, u nekim posebnim situacijama, oči mogu biti dodatak lovnosti strimera. Nešto poput trešnje na vrhu torte. Neka se strimer sjaji koliko treba, neka formom nalikuje na ribu, neka živahno leluja pri najmanjem pokretu, neka tone koliko treba, ne pravi probleme kod bacanja i ne raspada se pod ribom - zadovoljan sam. Ostalo je stvar ribolovne vještine. To je gotovo za 10 minuta i košta pet kuna.

Izrada strimera koje korisitim maksimalno je pojednostavljena. Ukratko, kod luka udice vežem jedan busen kombiniran od različitih lameta i u nekim slučajevima nekih drugih sintetičkih niti. Isto to napravim kod ušice udice, tako da drugi busen djelomično prekrije prvi. Minimalno se poigram škaricama. Formule kombiniranja materijala i način formiranja busena kod vezanja vam neću otkriti. Žalim, ali svi ribiči imaju neke svoje male tajne. Ovo je jedna od mojih. Kada se takve tajne dobiju na dlanu korisnik često misli da to ništa ne vrijedi. No, u ranijem tekstu zapravo sve bitno piše. A tu je i Internet s brojnim idejama i recepturama vezanja strimera od lameta koji će korisno poslužiti. Samo malo rada i razmišljanja potrebno je da napravite odličan ribički mamac. Sretan Božić, u međuvremenu. (alp)