Monday, December 8, 2014

Dopadljive fotke iz Sony AVCHD video zapisa

Fotografije rezolucije 2304 x 1296 megapixsela koje proizvodi zanimljiva kamerica srednje cjenovne klase daleko su veće su od potrebnih za razmjenu na Internetu. U nuždi podesne su i za print pa i tisak u manjem formatu. Vrlo prikladno za svakodnevene ribičke potrebe i obiteljske albume.

 

Amur koji polagano pliva uz obalu jezera na Jarunu snimljen je Sony RX-10 kamericom u AVCHD formatu u običnom Program modu

Mnogi suvremeni aparati danas u sebi sadrže mogućnost snimanja video zapisa. Zanimljivo je da se iz dobrog videa full HD rezolucije mogu se izvući fotografije zadovoljavajuće za korištenje na Internetu, pa i u tisku na manjem formatu. Pojednostavljeno, to znači da se ne moramo patiti loveći trenutak. Laganini opušteno snimamo filmić s ribom koja se koprca, a bude li što posebno dobro doma izvučemo fotku. Ako znamo kako. Što u nekim slučajevima baš i nije lako.

Više nego solidan video uz investiciju višestruko manju od potrebne za kupnju profesionalne video/foto opreme omogućavaja, među ostalima, kamerica Sony RX-10. Osim vrlo pristojnog objektiva fiksne blende 2.8 u relativno malom pakovanju, ovaj uređaj pruža brojne mogućnosti kontrole snimanja filmića ljudima koji se u to razumiju. Međutim, što je mogim ribičima sigurno zanimljivije, i vrlo jednostavnu pouzdanu automatiku koja ne traži gotovo nikakvo fotografsko i snimateljsko predznanje.

Ugođaj kasnog ljeta na rijeci Gacki snimljen je u video modu s prioritetom blende kako bi se blago zamutila pozadina i naglasio prvi plan

Za kontrolirano i brzo izvlačenje fotki iz filmića te njihovu jednostavnu obradu Sony pruža vrlo zgodnu podršku u obliku besplatnog programčića PlayMemories Home, koji je savršeno uglazbljen sa pomenutom kamerom. Naravno, mogućnosti tog programčića ne mogu se ni izdaleka mjeriti s ozbiljnim alatima za obradu fotografije i videa, ako se njima znamo služiti. Naglasak je na "ako". No, u rukama amatera, a nešto upućenijeg korisnika pogotovo, taj programčić na brzaka proizvodi vrlo pristojan rezultat. 

Tomu treba dodati da postoji verzija PlayMemoris programčića za mobitel koji vrlo brzo i jednostavno povezuje aparat i telefon. "Pošalješ fotku iz aparata u mobitel i dalje kud hoćeš dok si rek'o britva", kako je to fino objasnio jedan poznanik. Baš toliko njemu treba da ljeti popije pivo. Plus svemu tome, ne računajući naravno pivo, Sony prodaje niz programa za obradu videa. Ne ulazeći u detalje, MovieStudio Platinum je za nas koji se volimo u slobodno vrijeme malo igrati filmicima i fotkama preko dovoljan i ugodniji od profi video alata. Tko ne vjeruje neka mazne i proba Sony Vegas Pro.

Labudi na rijeci Gacki ponekad nam nakratko ometaju ribolov, ali su uvijek zahvalan motiv za zgodan ribički filmić ili fotografiju

     Zaključno, autor ovih redaka, koji se silom prilika na grbači nanosio fotoopreme i o Sony aparatima uvijek mislio da nisu za posao, odlučio je pokloniti velike i skupe objektive za DSLR-ove te ostatak svog foto-ribičkog vijeka provesti sličkajući svoju ribičiju pomenutim kompaktom. Toliko. (alp)