Wednesday, July 8, 2015

Gotov plan uništenja naših najljepših rijeka?

Sudeći prema podacima na stranici organizacije RiverWatch, na području Balkana se u nekoliko idućih godina sprema izgradnja najmanje 570 hidroelektrana, od kojih više desetaka u Hrvatskoj. One će, ako doista budu izgrađene, nepovratno uništiti dijelove netaknute prirode Lijepe naše

 

Stranci izgleda u detalje znaju ono što mi u Hrvatskoj još ne znamo, a ne bi smo trebali znati prije nego što se posao "odradi"

Ribiči, planinari, kajakaši, rafteri, prirodnjaci i svi ljudi koji vole friški zrak znaju što se dogodilo na rijeci Dobri. Zbog zanemarive količine električne energije nepovratno je uništen najljepši riječni kanjon kontinetalne Hrvatske i stanište ugrožene riblje vrste, glavatice (Hucho hucho). Po pričama upućenijih, ta elektrana danas uopće ne može raditi punim kapacitetom jer je nekvalitetno izgrađena. Trese se i voda bježi na sve strane. Od obećane idile i tobožnjeg rekreacijskog centra na jezeru ni traga ni glasa. Od silnih riba još manje. Samo jad i pustoš. Koliko je novca utrošeno? Tko je sve, koliko i kako na tom prekrasnom projektu zaradio? Ako se već gradilo, tko je odgovarao zbog loše gradnje? To vjerojatno nikad nećemo saznati.

No, sudeći po podacima objevljenim na stranici organizacije RiverWatch, sličan scenarij strave i užasa čini se čeka čitav niz hrvatskih rijeka zajedno s mnogim drugima na širem području Balkana. Za nas ribiče, a i za mnoge druge, to je najcrnija noćna mora. Neke manje rijeke mogle bi fizički nestati jer će umjesto koritom teći ukopanim cijevima. Veće rijeke bit će ispresjecanje branama koje će uništiti njihov prirodni tok, na način kako se to već dogodilo na  Dobri, Cetini, Ričici, Lici... Kako bi bili konkretniji, sudeći po podacima pomenute organizacije, na listi uništenja su Gornja Dobra, Korana, Kupa, Dretulja, Mrežnica, Curak, Kupica, Mura, Drava, Sava, Krka, Zrmanja, preostali dio Cetine... Ribiči, pogledajte crvene točkice na interaktivnoj karti! Dečki, to je to što nas čeka. Lovit ćemo šarane po grabama i plaćati kartu za Plitvice kako bi djeci pokazali kako izgleda prirodni slap. Ako i tamo nešto ne izgrade.

Klikni ovdje: INTRAKTIVA KARTA

Onaj tko je ovo isplanirao sigurno to nije napravio zbog nas, općeg dobra ili mira u svijetu. Nas ribiča ima puno. Iskoristite svoj utjecaj u struci, na poslu, u tvrtkama i udrugama gdje radite kako bi ovo spriječili. Nedavno smo u dnevnom tisku pročitali o prosvjedu poznatih Karlovčana protiv izgradnje elektrana na njihovoj i našoj Korani. Budite glasni, učinite nešto slično. Imajte na umu da su među ostalim u planu gradnja više elektrana na izvorskom dijelu Kupe. Na Kupici i Curku. Na Dobri kod Vrbovskog... I mnoge druge. Imajte na umu da su ribiči već bili zaustavili mnoge slične pokušaje gradnje u svijetu i da to oni koji elektrane grade jako dobro znaju. Prije ili kasnije pokušat će nas zašprehvati, obećavati sve i svašta, mititi ribama, prijetiti, no ako se kvalitetno, složno i organizirano pobunimo možemo dosta toga promijeniti. (alp)


Hoće li nam i od izvora Kupe napraviti jezero za "rekreaciju", nakon što prodaju šumu, a gradnju naplate iz našeg džepa?